Wat is gezonde leefstijl coaching?

02-02-2023

Welkom bij de GezondeLeefstijlCoach.be! Gezonde Leefstijl Coaching is een vrij nieuw begrip in België. In Nederland staat men hierin al een stapje verder en worden mensen door middel van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) begeleid en geadviseerd over hun leefstijl en gedrag zoals gezonde eetgewoontes, gezonde mindset, gezond bewegen, gezonde slaap. Bovendien kunnen ze hiervoor een financiële tussenkomst krijgen van de zorgverzekeraar. In ons land werden de eerste stappen gezet met Bewegen op verwijzing, maar we zijn er nog lang niet...

Een Gezonde Leefstijl Coach fungeert als een persoonlijke gids en motivator, die individuen helpt hun gezondheidsdoelen te identificeren en concrete stappen te zetten om die doelen te bereiken. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke behoeften, voorkeuren en beperkingen van de cliënt.

De taken van een gezonde leefstijlcoach kunnen onder andere zijn:

  • Anamnese: Een grondige beoordeling van de huidige levensstijl, gezondheidstoestand en doelstellingen van de cliënt.
  • Doelbepaling: Samen met de cliënt realistische en haalbare doelen opstellen die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn.
  • Plan van aanpak: Het ontwikkelen van een gepersonaliseerd plan van aanpak dat geschikt is voor de individuele behoeften en doelen van de cliënt. Dit kan bestaan uit dieetadvies, bewegingsrichtlijnen, stressverminderingstechnieken en andere gezonde gewoonten.
  • Ondersteuning en motivatie: Continue begeleiding en aanmoediging bieden om de cliënt gemotiveerd te houden tijdens het proces van gedragsverandering.
  • Monitoring en aanpassing: Het monitoren van de voortgang van de cliënt en indien nodig het aanpassen van het plan om de resultaten te optimaliseren.

Het doel van Gezonde Leefstijl Coaching is om mensen te helpen bij het aannemen van gezondere gewoonten op lange termijn, wat kan leiden tot een betere gezondheid, meer energie, een vermindering van risicofactoren voor bepaalde ziekten en over het algemeen een betere kwaliteit van leven. 

Het is belangrijk op te merken dat gezonde leefstijlcoaches geen medische professionals zijn, maar eerder experts op het gebied van levensstijl en gedragsverandering. Als er medische aandoeningen zijn, raadpleeg dan eerst een arts.

In het dagelijkse leven blijft het voor ieder van ons een grote uitdaging om een gezonde leefstijl vol te houden. Stress en een druk leven zorgen ervoor dat we vaak de verkeerde keuzes maken. Om een gezonde leefstijl te ontwikkelen en duurzame resultaten te boeken, heb je de juiste kennis, tijd en ondersteuning nodig. 

De tijd bepaal je zelf. De ondersteuning, de kennis en de ervaring delen we met jou.