Ademhalingstechnieken bij meditatie

08-06-2023

Welkom bij de GezondeLeefstijlCoach.be! Ademen doen we allemaal, gelukkig maar. We doen het onbewust, het gebeurt vanzelf, het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar ademen is één van de meest spectaculaire functies van je lichaam. Je ademhaling staat in directe verbinding met je parasympaticus, dat deel van het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je lichaam kan herstellen en rusten.

Bij stress of spanning gaan we onbewust te snel en/of te oppervlakkig ademen. Veel mensen ademen in rust alsof ze in gevaar zijn.

In dit artikel neem ik je mee op een reis door verschillende ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om je meditatiepraktijk te verdiepen. Leer hoe je je ademhaling kunt gebruiken als een krachtig hulpmiddel om kalmte, focus en innerlijke rust te bevorderen. Laten we beginnen!

De Basis - Bewuste Buikademhaling 

Een van de meest fundamentele ademhalingstechnieken bij meditatie is de bewuste buikademhaling. Ga zitten in een comfortabele positie en breng je aandacht naar je ademhaling. Adem diep in door je neus, voel hoe je buik uitzet, en adem rustig uit door je mond. Deze diepe ademhaling helpt om stress te verminderen en ontspant je lichaam en geest.

Boxademhaling 

Boxademhaling is een ritmische ademhalingstechniek die helpt bij het in balans brengen van je energie en het verbeteren van concentratie. Begin door rustig in te ademen gedurende een bepaald aantal seconden, houd je adem even vast, adem rustig uit gedurende dezelfde tijd en houd dan je adem weer even vast voordat je opnieuw inademt. Visualiseer hierbij een denkbeeldige vierkantvorm, waarbij elke zijde overeenkomt met een ademhalingssnelheid. 

Verlengde Uitademing - Kalmeer je Geest 

Een andere krachtige ademhalingstechniek is de verlengde uitademing. Adem in door je neus en probeer je uitademing te verlengen. Telkens wanneer je uitademt, laat spanning en zorgen los. Deze techniek helpt je geest te kalmeren en brengt een gevoel van vrede en ontspanning.

De 4-7-8 Ademhaling - Ontspan en Kom tot Rust 

De 4-7-8 ademhalingstechniek is een effectieve manier om diepe ontspanning en rust te bevorderen. Adem in door je neus gedurende 4 tellen, houd je adem 7 tellen vast, en adem langzaam uit door je mond gedurende 8 tellen. Herhaal deze cyclus meerdere keren. Deze techniek helpt bij het verminderen van angst, het bevorderen van ontspanning en het in evenwicht brengen van je zenuwstelsel.

Nadi Shodhana - Balans en Harmonie 

Nadi Shodhana, ook wel de wisselende neusademhaling genoemd, is een prachtige techniek om balans en harmonie te creëren in je energiekanalen. Plaats je rechterduim op je rechterneusgat en adem in door je linkerneusgat. Sluit vervolgens je linkerneusgat met je ringvinger en adem uit door je rechterneusgat. Herhaal dit patroon en wissel af tussen de neusgaten. Deze techniek brengt evenwicht in je energie en verfrist je geest.

Progressieve Ontspanning - Verlicht Spanning 

Progressieve ontspanning, gecombineerd met bewuste ademhaling, is een effectieve techniek om spanning in je lichaam los te laten. Ga liggen in een comfortabele positie en begin bij je tenen. Span de spieren in je tenen even aan en ontspan ze dan volledig terwijl je uitademt. Werk je weg omhoog door je lichaam, spiergroep per spiergroep, en laat alle spanning los terwijl je bewust ademt.

Hartritmecoherentie

Hartritmecoherentie is een ademhalingstechniek die ervoor zorgt dat het ritme van je ademhaling wordt afgestemd op het ritme van je hart, Het is een makkelijk aan te leren techniek om je dagelijkse stress aan te pakken. Drie minuten, drie maal per dag, meer heb je niet nodig. 

Ademhalingstechnieken zijn waardevolle hulpmiddelen om je meditatiepraktijk te verdiepen. Door bewust gebruik te maken van je ademhaling kun je kalmte, focus en innerlijke rust ervaren. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek welke het beste bij jou past. Laat je adem je gids zijn op je reis naar welzijn en balans. Adem in, adem uit, en ervaar de kracht van ademhaling bij meditatie!

Feel Good Tip

Er bestaan diverse hartritmecoherentie apps waarmee je snel aan de slag kan.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apps.paced.breathing&hl=nl

https://apps.apple.com/nl/app/vital-eq-respiroguide-pro/id395697237

Instellingen : 

  • 6 breathings/min 
  • breathing in (2,7 sec) -hold in (1.3 sec) – breathing out (4.5 sec)