Ontspannen door de menopauze : het belang van stressreductie

12-09-2023

Welkom bij de GezondeLeefstijlCoach.be! Als vrouw kom je er niet onderuit, vroeg of laat kom je in de menopauze terecht. Een belangrijke fase in je leven die gepaard gaat met een reeks fysieke en mentale veranderingen. Het begrijpen van deze veranderingen en het aanpakken van stress kunnen cruciaal zijn voor je welzijn in deze levensfase. Daarom wil ik het in dit artikel hebben over het belang van stressreductie voor en tijdens de menopauze.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de menopauze?

Tijdens de menopauze is er een aanzienlijke daling van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen spelen een essentiële rol in het reguleren van de menstruatiecyclus en hebben invloed op verschillende aspecten van de gezondheid. De afname van deze hormonen kan leiden tot diverse fysieke en mentale klachten. De bekendste overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Echter, er zijn nog veel andere klachten zoals migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.  

Een ander belangrijk aspect dat wordt beïnvloed tijdens de menopauze is het serotoninegehalte, ook wel bekend als het  "feel good hormoon". Serotonine speelt een cruciale rol bij het reguleren van onze stemming en emoties. Naarmate het oestrogeenniveau daalt, kan ook het serotoninegehalte verminderen, wat kan bijdragen aan de emotionele uitdagingen die veel vrouwen in deze fase ervaren

Stressreductie speelt hierbij een centrale rol. Hier zijn enkele tips om stress te verminderen tijdens de menopauze:

  1. Leer mediteren: Meditatie is een krachtige techniek om stress te verminderen en de geest te kalmeren. Het kan helpen bij het beheersen van opvliegers en het bevorderen van een goede nachtrust.

  2. Bekijk je leefstijl: Neem de tijd om je leefstijl te evalueren en maak gezonde keuzes op het gebied van voeding en lichaamsbeweging. Een uitgebalanceerd dieet rijk aan jodium, zink, selenium en omega 3 zijn een belangrijk onderdeel. Ook regelmatige lichaamsbeweging en vooral krachttraining kunnen de symptomen van de menopauze helpen verminderen.

  3. Zoek sociale steun: Praat met vrienden, familie of een professionele therapeut om je gevoelens en zorgen te delen. Het hebben van een ondersteunend netwerk kan een enorm verschil maken.

  4. Overweeg suppletie: In sommige gevallen kan een doelgerichte suppletie worden overwogen om de symptomen van de menopauze te verlichten. Bijvoorbeeld winterkaars, adaptagenen, vitus agnus. Raadpleeg altijd een orthomoleculair therapeut voordat je deze optie overweegt.

Het is essentieel om te begrijpen dat de menopauze niet alleen een fysieke verandering is, maar ook een overgangsfase in het leven waarin vrouwen nieuwe wegen kunnen inslaan.  Door stressreductie en het omarmen van nieuwe benaderingen van welzijn kun je deze periode met gratie en positiviteit benaderen. 

Het is een kans om jezelf opnieuw uit te vinden en te genieten van de volgende fase van je leven. Dus, dames, laat de menopauze geen belemmering zijn, maar eerder een kans voor persoonlijke groei en zelfzorg. 

Als je behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding, advies over een gezonde leefstijl of gewoon iemand om mee te praten over jouw unieke situatie, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Als gezonde leefstijl coach sta ik altijd klaar om te helpen en te ondersteunen.  


Laten we samen deze reis naar een gezonder en gelukkiger leven beginnen. 🌟